5 TIPS HOE JE CARAVAN TE VERWARMEN (bron Campingtrend)

oud winterweer is goed voor de condities op de skipiste. Maar ga je met de caravan of camper op wintersport, dan wil je het binnen wel behaaglijk hebben. Met deze vijf tips maak (en hou) je de caravan of camper lekker warm.

1. Zet de verwarming laag

Zet de verwarming bij voorkeur op de laagst mogelijke stand. Zeker ’s nachts. De voordelen hiervan zijn – behalve dat je weinig gas verstookt – dat de verwarming ook erg stil zijn werk doet. En hij doet zijn werk aan één stuk door. Zet je hem hoger, dan zal hij steeds afslaan en weer opnieuw aanslaan. Dat kan, met name voor mensen met een lichte slaap, vervelend zijn.

2. Zet je verwarming nooit helemaal uit

Ook als je de piste op gaat laat je de verwarming het beste aan staan. Zo voorkom je dat de caravan en waterleidingen (te zeer) afkoelen. De verwarming op lage stand laten branden kost minder gas dan wanneer je hem bij terugkeer weer flink opstookt

3. Voorkom een lege gasfles

De gasfles is nooit op een gunstig moment leeg. Meestal is dat ’s nachts, of tijdens een flinke sneeuwbui. Wil je niet bij nacht en ontij de kou in moeten, zorg dan voor een systeem dat zelf van een lege naar een volle fles kan schakelen. De Duocontrol van Truma bijvoorbeeld. Precies kunnen aflezen hoeveel gas er nog in de fles zit en de verwarming alvast wat hoger zetten als je richting caravan of camper gaat? Daarvoor heeft Truma de Levelcontrolset.

4. Zet een goede wintertent voor de deur

Een goede wintertent voor je caravandeur heeft veel voordelen. Het is een prima plek om je ski’s en andere uitrusting te parkeren. Daarnaast dient hij als sluis tussen de koude buitenwereld en het behaaglijk verwarmde interieur. Een wintertent is meestal een deeltent en heeft enkele speciale kenmerken, zoals een schuin aflopend dak.

5. Vergeet niet te ventileren

Zet het dakluik ’s nachts op een kier. Dat voorkomt condens en is niet zo koud als je zou denken. Frisse lucht warmt namelijk een stuk sneller op dan verbruikte lucht. Til ook af te toe de kussens even op om de vochtigheid eronder te laten ontsnappen.

Moeite met het vinden van passende verwarming? Wil je meer weten over het verschil tussen lucht- en vloeistofverwarming? Of over gas en elektrisch, of combitoestellen voor verwarming en warm water? Lees dan vooral ons artikel over winterkamperen en de verwarming.